Klas in de raad

(Onder voorbehoud. Binnenkort besluit de raad over dit initiatief)

De groepen 7 en 8 van het basisonderwijs, die meer willen weten van het raadswerk, kunnen deelnemen aan ‘Klas in de raad’. De gemeenteraad vindt het belangrijk de jeugd al in een vroeg stadium te interesseren voor de lokale politiek.

Project

Met ‘Klas in de raad’ probeert het gemeentebestuur de afstand met de jeugd te verkleinen zonder dat daarbij aan partijpolitiek wordt gedaan. Een aantal raadsleden geeft in het gemeentehuis, maar eventueel ook op school, uitleg over het werk van een raadslid en de gemeenteraad. Hierbij komen onderwerpen aan de orde als: wat is een gemeenteraad, stemrecht vanaf je 18e en hoe je nu al als basisschoolleerling invloed kunt uitoefenen.

Bezoek burgemeester

Het bezoek aan het gemeentehuis begint met een officieel bezoek aan de burgemeester. Hij legt uit wat zijn dagelijkse werkzaamheden zijn en de leerlingen kunnen vragen stellen.

Raadsvergadering

In de raadzaal vertellen twee ervaren raadsleden over de werkzaamheden van de gemeenteraad. Daarna spelen de leerlingen een echte raadsvergadering na. In groepjes (fracties) gaan zij uiteen en bedenken plannen over een bepaald onderwerp. Deze plannen presenteren ze aan de groep en daarna gaan ze hierover in discussie (debat) met elkaar. Uiteindelijk mogen ze stemmen over het leukste plan.